Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /customers/e/4/d/hellgenog.nl/httpd.www/includes/common.inc).

Weer höbbe de Graasboerin 2017 in os Zate Hermenie

GRAASBOERIN SUSAN I
 
Zondag 5 februari 2017 is tijdens het Graasboerinne-matinee van de Graasbörgers uitgeroepen tot 14e Graasboerin van het Graasboerriek in Susteren, Graasboerin Susan de eerste. Susan Slot-Denis, geboren en getogen en nog steeds woonachtig in Oud-Susteren. Samen met haar man Wim en dochter Dimphy, wonen zij aan Op de Pas. Zij is lid van de Zaate Hermenie Hell Genóg, voorheen Knoerhell en trouwe supporter van Rek ’t Neet. In het dagelijks leven is Susan werkzaam in de logopediepraktijk.
 
Als eerste en meteen ook laatste prinses van de Zösterse Zaate Hermeniekes in eind jaren 80, weet Susan als geen ander hoe het is om in Susteren carnaval te vieren. Ondanks het korte bestaan van een prinses van de Zösterse Zaate Hermeniekes, betekende dit niet het einde van een vrouw-figuur in de Susterse carnaval. In de jaren negentig kwam er meer en meer het gevoel van het ontbreken van een prinses. Vaak werd de vraag gesteld: “Waarom altijd een prins; een prinses moet toch ook kunnen…?!”
 
In 1999 heeft de carnavalsvereniging besloten hier een geheel eigen, plaatselijke invulling aan te geven: de prins is de ‘verhevene’ vanuit de ‘burgers’. Zou het dan niet sjiek, mooi en uniek zijn om een echt Zösters maedje naast de prins in de persoon van een Graasboerin te hebben staan? Vooral, omdat dit ook geheel past in de Susterse hymne met de carnaval, het door Piet en Evert Zits geschreven: “De pap van ós woor Swentibold, de mam ein graasboerin…”, waar de adel en het gewone volk bij elkaar komen en samen optrekken. En zo geschiedde het.
 
In 2000 is voor de eerste keer in de historie van de Graasbörgers, naast de prins, een ‘Graasboerin’ uitgeroepen. Sylvia Knelissen was destijds de eerst uitverkorene. Destijds nog uitgeroepen op carnavalszondagmiddag op een grote wagen op de Marktstraat. De Graasboerin zal zich in herkenbare kleding en uitstraling, net als de prins in zijn prinsepak, presenteren als graasboerin in het rijk van de Graasbörgers. Geheel in stijl zwaait de prins de scepter en heeft de graasboerin, in haar eigen stijl, een houten vork.
 
Dat Susan het Graasboerinneschap is gegeven, bleek zondag toen zij tijdens het proclameren de Susterse hymne wist te vertalen naar:
“De pap van mich woor Lei van Denis, mien mam gein Graasboerin
en dao bön ich de jongste van, alaaf de Graasboerin”.
 
Zij-aan-zij met Zijne Hoge Hooglustigheid Prins Ron I en Jeugdprinses Hannah I zal Graasboerin Susan I de carnaval in Susteren gaan beleven onder het motto:
 
“Ich ben bliej det ich in Awt Zöstere gebaore bön! Vastelaovend zit ós in ‘t blood, ‘t geit uch good!”
 
Op zaterdag 18 februari 2017 wordt Zijne Hoge Hooglustigheid, Prins Ron I, Graasboerin Susan I en Jeugdprinses Hannah I in Zaal Mirage een receptie aangeboden.
 
Foto: Joop Hendriks Fotografie Echt
Tekst: www.graasboeriek.nl